Turdus philomelos

Wetenschappelijke naam:
Turdus philomelos Brehm, 1831

Nederlandse naam:
Zanglijster

Vogelgroep:
Lijsters

Veldkenmerken. 23 cm. Kleiner dan Merel, veel kleiner dan Grote Lijster. Bovendelen grijsbruin, borst goudgeel met veel ronde zwarte vlekken, die tot op flanken doorlopen; buik wit. Heeft geen wenkbrauwstreep als Koperwiek. Staart korter dan van Merel en rechter afgesneden, zonder de witte punten aan buitenste pennen van Grote Lijster. Ondervleugel geel, niet oranje zoals bij Koperwiek. Juveniel lijkt op adult, maar bovendelen met lichte streepjes en vlekjes. Zingt meestal in hooggelegen zangpost, zoals boomtop. Vlucht iets golvend. Schuwer dan Merel, ook broedvogels van steden.

Geluid. Roep lijkt op die van Koperwiek, maar eindigt abrupt: 'tsiek'. Zang luid met voortdurend herhaalde strofen.

Voorkomen. Zeer algemeen, maar neemt plaatselijk in aantal af.

Habitat. Heeft combinatie nodig van hoge bomen, ondergroei in vorm van bosjes, open plekken, velden en bosranden. Komt ook, zij het minder talrijk, in naaldbos voor.

Voedsel. Hoofdzakelijk ongewervelden, eet in herfst en winter ook vruchten. Fourageert voornamelijk op de grond, soms in open gebieden, maar meestal onder of zeer nabij dekking. Staat bekend vanwege gewoonte huisjesslakken te vangen en deze kapot te smijten op steeds dezelfde steen.

%LABEL% (%SOURCE%)