Charadrius alexandrinus

Wetenschappelijke naam:
Charadrius alexandrinus Linnaeus, 1758

Nederlandse naam:
Strandplevier

Vogelgroep:
Plevieren

Veldkenmerken. 16 cm. Verschilt van Bontbekplevier en Kleine Plevier door blekere bovendelen, zwarte snavel en poten, minder uitgebreide zwarte tekening op kop en kleine, donkere vlekken aan weerszijden van borst (in plaats van volledige borstband). Mannetje heeft wit voorhoofd en klein zwart bandje op voorhoofd; rest van kruin en achterhoofd rossig-oranje; smalle zwarte oogstreep en witte wenkbrauwstreep. Vrouwtje heeft geen zwart bandje op voorhoofd en geen rossige kruin; borstvlekken en oogstreep grauwbruin. Heeft smalle witte vleugelstreep als Bontbekplevier, maar bovendelen bleker en met meer wit aan weerszijden van donkere staart. Buiten broedseizoen beide sexen grauwer en mannetje zonder rossige kruin. Juveniel heeft donkere poten en geen opvallende borstvlekken of borstband; bovendelen grijsbruin, voorhoofd wit.

Geluid. Meest gehoorde roep is rustig 'wit-wit-wit' en fluitend 'whiet'; alarmroep 'kittup'. Zang een langgerekt 'prrrrr'.

Voorkomen. Schaarse broedvogel.

Habitat. Voornamelijk aan kiezel- en zandstranden en ingedroogde moddervlaktes, met name aan de kust maar ook op geschikte plaatsen in het binnenland.

Voedsel. Insecten, kreeftachtigen, wormen en weekdieren. Fourageermethode als andere plevieren: rennen, stoppen en pikken.

%LABEL% (%SOURCE%)