Gallinago gallinago

Wetenschappelijke naam:
Gallinago gallinago (Linnaeus, 1758)

Nederlandse naam:
Watersnip

Vogelgroep:
Snippen

Veldkenmerken. 26 cm. Een middelgrote steltloper. Blijft meestal in dekking en is lastig te zien te krijgen. Meest opvallende kenmerken zijn zeer lange rechte snavel, de wilde zig-zag vlucht bij verstoring en de roep. Is voornamelijk bruin en rossig met zwarte strepen. Heeft lange beige en zwarte lengtestrepen op kop en rug, hoewel rug voornamelijk donker is. Borst fijn gestreept, onderdelen wit. Staart gebandeerd met rossig en zwart, staartzijden met enig wit. Smalle witte achterrand aan armvleugel, gevormd door witte punten van armpennen. Tijdens de trek vaak in groepen in moerasgebieden, natte weilanden, etc., maar wordt vaak pas gezien bij opvliegen door verstoring.

Geluid. Bij opvliegen een rauw 'rretsj' of 'rrriet'. In het voorjaar tijdens baltsvlucht een langdurig, herhaald 'tsjikke tsjikke tsjikke' en een op een blatend lammetje lijkend 'wèwèwèwèwèwè', wat in duikvlucht geproduceerd wordt door de vibrerende buitenste staartpennen. Baltst vaak 's nachts.

Voorkomen. Algemeen, maar gaat in veel gebieden achteruit door intensivering van de landbouw en drainage van broedgebieden.

Habitat. Broedgebied bestaat uit natte graslanden en moerassen. Buiten broedtijd in diverse gebieden, waaronder ook kwelders; dekking van groot belang.

Voedsel. Ongewervelden, zoals wormen, insecten en larven. Eet ook plantaardig materiaal.

%LABEL% (%SOURCE%)