Arenaria interpres

Wetenschappelijke naam:
Arenaria interpres (Linnaeus, 1758)

Nederlandse naam:
Steenloper

Vogelgroep:
Plevieren

Veldkenmerken. 24 cm. Stevig gebouwde steltloper met opvallend getekende bovendelen, korte oranje poten, brede donkere borstband en korte, puntige snavel. Kop en nek wit met zwarte strepen op kruin; zwarte band over voorhoofd en ogen vloeit samen met borstband. Onderdelen wit. Opvallend getekend in vlucht, met witte driehoek op bovenvleugel, witte vleugelstreep, witte stuit en witte staart met zwarte eindband. Geslachten gelijk, maar mannetje in zomerkleed met wittere kruin en egalere zwarte borstband. In winter geslachten gelijk met grauwbruine kop, witte keel en onderdelen, zwartbruine, vlekkerige bovendelen en borstband. Juveniel lijkt op adult in winterkleed, maar bruiner met vuiloranje poten.

Geluid. Enigszins kwetterend metalig 'tukkutuk'; alarmroep lange rollende triller.

Voorkomen. Broedt langs kusten in hoog- en laagarctische gebieden; heeft voorkeur voor open rotsige kusten en eilandjes. Buiten broedseizoen kustgebonden; prefereert dan rotsige en met zeewier bedekte kusten. Ook in modderige getijdegebieden. Soms op akkers bij hoogwater.

Voedsel. Voornamelijk kleine kreeftachtigen, weekdieren en insecten. Fourageert door omrollen van objecten en snel oppikken van eronder verschuilende prooi. Voedt zich ook met aas waaronder aangespoelde lijken.

%LABEL% (%SOURCE%)