Somateria spectabilis

Wetenschappelijke naam:
Somateria spectabilis (Linnaeus, 1758)

Nederlandse naam:
Koningseider

Vogelgroep:
Duikeenden

Veldkenmerken. 47-63 cm. Iets kleiner en met kortere snavel dan Eidereend. Mannetje onmiskenbaar, met oranjerode snavel en voorhoofdsschild, groene bovenzijde van wangen en parelgrijze kruin, roze borst. In vlucht zwart met witte nek, rug en bovenvleugeldekveren. Heeft witte dijvlek, als Eidereend. Mannetje in eclipskleed hoofdzakelijk zwart, maar met bruine fijne streping op borst. Vleugeldekveren wit. Vrouwtje lijkt veel op vrouwtje Eidereend, maar iets rossiger, flanken met halve-maanvormig patroon, snavel donkerder en met ander kopprofiel (heeft glimlachend uiterlijk). Juveniel als vrouwtje, maar heeft vaak bleke oogring.

Geluid. Mannetje heeft herhaald 'hoe', als Eidereend maar zachter. Vrouwtje 'kok kok', als vrouwtje Eidereend, maar lager en heser.

Voorkomen. Hoogarctische soort, overwintert langs kust van Noord-Noorwegen en Oost-IJsland, meestal verder uit de kust dan Eidereend.

Habitat. Broedt op meren in de toendra, niet langs de kust. Buiten broedseizoen op zee.

Voedsel. Weekdieren, kreeftachtigen en stekelhuidigen. In het broedgebied kreeftachtigen, insecten en plantaardig materiaal, vooral grassen.

Ei. Vorm langwerpig ovaal. Formaat 67 x 45 mm (61-78 x 41-49), gewicht 64 g (59-69).

%LABEL% (%SOURCE%)